| |     Deutch | English  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 
Adresa

Harvestehuder Weg 101
D-20149 HAMBURG
NEMAČKA

Napomena: Na snazi je izmenjeni režim rada! Molimo pratite obaveštenja Konzulata! Za više informacija pogledajte OVDE.

Radno vreme - sa strankama: ponedeljak - petak:    8:30 - 13:00 časova

Radno vreme generalnog konzulata:  ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova

Praznici

PLAĆANJE EC-KARTICAMA (Electronic Cash Karte)

Obaveštavamo građane da će se od 01. februara 2021. godine plaćanje svih konzularnih usluga u Generalnom konzulatu obavljati isklјučivo EC - karticama (plaćanje kreditnom karticom nije moguće).


Odgovori na najčešća pitanja  -(pasoši, putni listovi, prijava rodjenja, overe, prijava dece, braka, pribava dokumenata, vojna evidencija, otpusti i dr.)

Izgubljen ili ukraden pasoš - šta preduzeti? Više informacija
Telefon za hitne slučajeve: +49 40 416 22 625  
Telefon: + 4940 / 416-22-60, 416-22-612 Lokacija/Mapa
Faks:     + 4940 / 410-47-47 Konzularna nadležnost
E-mail: info@gkrshamburg.de     Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.hamburg.mfa.gov.rs  


ZAKAZIVANJE TERMINA

OVDE PROVERITE DA LI JE URAĐEN VAŠ BIOMETRIJSKI PASOŠ

(1 osoba = 1 termin, 1 termin = 1 usluga, za svaku osobu i za svaku uslugu morate zakazati termin)

POGLEDATI VIDEO KAKO ZAKAZATI TERMINPortal za izdavanje vizaKonkurs za sufinansiranje projekata namenjenih za region i dijasporu 2024


Konkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasi kulture Ministarstva kulture R. Srbije


Nova usluga - E-građanin - izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID

Od 1. februara 2023.g. Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu ima mogućnost da izdaje parametre i QR kod za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID koja omogućava korisnicima veću dostupnost elektronskih usluga na portalu e-Uprava - https://euprava.gov.rs/.

Lica zainteresovana za ovu vrstu usluge dužna su da lično dođu u konzulat i sa sobom ponesu svoj važeći identifikacioni dokument Republike Srbije (ličnu kartu ili pasoš).

Radi izdavanja parametara, pre dolaska u konzulat potrebno je da se lice registruje na portaju e-Uprave, preko sledećeg linka: https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/

Sa detaljima u vezi sa aplikacijom ConsentID, sa Uputstvom za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID i Uputstvom za prijavu mobilnom aplikacijom ConsentID, možete se upoznati preko sledećeg linka: https://euprava.gov.rs/.


VAŽNO OBAVEŠTENJE

Generalni konzulat radi sa strankama svakog radnog dana od 08:30 do 13:30 časova.

OBAVEŠTAVAMO DA JE ZA SVE KONZULARNE RADNJE OBAVEZNO PRETHODNO ZAKAZATI TERMIN OVDE.

U zakazanom terminu u Generalni konzulat će moći da udje samo lice koje treba da obavi konzularnu radnju. Pratnja je izuzetno moguća i dozvoljena maloletnoj deci, licima lišenim poslovne sposobnosti, kao i invalidima koji se ne mogu kretati bez pratnje. Lica koja nemaju zakazan termin, neće biti u mogućnosti da uđu u Generalni konzulat, osim u izuzetnim slučajevima koji moraju biti dokumentovani.

Jurisdikciono područje koje pokriva Generalni konzulat - Savezne pokrajine:
    Hamburg
    Bremen
    Schleswig- Holstein
    Niedersachsen


PROMOCIJA REPUBLIKE SRBIJE KAO POVOLJNE DESTINACIJE ZA POSLOVANJE

                 


 

 


 
 
 
NordArt 2024 - otvaranje izložbe savremene umetnosti u Budelsdorfu

01.06.2024.

NordArt predstavlja jednu od najvećih izložbi savremene umetnosti u Evropi, koja se od 1999. godine održava na velikom kompleksu bivše livnice u Budelsdorfu u Šlezvig Holštajnu. Izložba je svečano otvorena i od 1. juna do 6. oktobra mogu se videti skulpture, slike, fotografije i instalacije oko 200 umetnika iz celoga sveta, među kojima su i dela umetnika iz Srbije – Ivana Milenkovića, Nenada Milovanovića, Bratislava Radovanovića i Jovanke Stanojević.


Obeležavanje 79. godina od osloođenja logora ratnih zarobljenika Sandbostel

U ponedeljak 29. aprila 2024. godine obeležena je 79. godišnjica od oslobođenja logora ratnih zarobljenika Sandbostel u Donjoj Saksoniji, a konzul žeran Milena Nikolić je tim povodom položila venac na spomenik žrtvama.

Sandbostel je bio jedan od najvećih logora za ratne zarobljenike u severnoj Nemačkoj u kom je u periodu od 1939. godine do 1945. godine bilo preko 313.000 ratnih zarobljenika, interniraca, a pred kraj i oko 9.500 zatvorenika iz koncetracionih logora pripadnika oko 50 nacionalnosti (Poljaci, Francuzi, Rusi, Srbi, Crnogorci, Englezi, Italijani i dr.). U ovom logoru je bilo registrovano više od 23.000 ratnih vojnih zarobljenika iz Jugoslavije, a činili su ih najvećim delom Srbi i Crnogorci. Na groblju je sahranjeno oko 100 srpskih vojnih zarobljenika.

Vence su položili, pored predstavnika pokrajinskih i lokalnih vlasti i udruženja koja neguju sećanja na stradale, kao i predstavnici diplomatsko konzularnih predstavništava . Pomenu su prisustvovali i predstavnici više verskih zajednica i članovi porodica preživelih logoraša.


IZBORI: PRIJAVLjIVANjE ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU
01.11.2023.
 
Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 17. decembar 2023.godine:

Obaveštavamo da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu i to najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć).

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Zahtev za upis u jedinstven birački spisak u Republici Srbiji

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Uz zahtev za glasanje u inostranstvu, potrebno je priložiti kopiju važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je poseduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtev.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:
- elektronskim putem slanjem skenirane dokumentacije na adresu:
izbori@gkrshamburg.de ,
- preko sajta e-Uprave (ukoliko imate nalog na portalu eUprave i istom pristupate kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID): https://euprava.gov.rs/usluge/7590
- slanjem pošte na adresu
Generalkonsulat der Republik Serbien
Harvestehuder Weg 101
20149 Hamburg
-putem faksa br. +4940/410-47-47
-Lično u Generalnom konzulatu u radno vreme konzulata

Za više informacija posetite
https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova