| |     Deutch | English  
Naslovna
Izbori 2023.

Poštovani građani Republike Srbije,

povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 17. decembar 2023. godine, obaveštavamo da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu i to najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć).

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Zahtev za upis u jedinstven birački spisak u Republici Srbiji

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Uz zahtev za glasanje u inostranstvu, potrebno je priložiti kopiju važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je poseduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtev.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:
- elektronskim putem slanjem skenirane dokumentacije na adresu:
izbori@gkrshamburg.de ,
- preko sajta e-Uprave (ukoliko imate nalog na portalu eUprave i istom pristupate kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID): https://euprava.gov.rs/usluge/7590
- slanjem pošte na adresu
Generalkonsulat der Republik Serbien
Harvestehuder Weg 101
20149 Hamburg
-putem faksa br. +4940/410-47-47
-Lično u Generalnom konzulatu u radno vreme konzulata

Za više informacija posetite
https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/Konzularne usluge
Izbori 2023.
Informacije o pandemiji virusa COVID 19
Odgovori na najčešća pitanja
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja i matične knjige
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari
Lista advokata koji govore srpski jezik