| |     Deutch | English  
Naslovna
Ministar zdravlja R. Srbije u poseti Univerzitetskoj klinici Šlezvig Holštajn u Libeku

20. mart 2019.

     Ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar bio je gost rukovodstva Univerzitetske klinike Šlezvig – Holštajn iz Libeka, najveće zdravstvene ustanove nemačke pokrajine Šlezvig – Holštajn i druge po veličini u Nemačkoj. Ovom prilikom ministar Lončar je imao priliku da se upozna sa organizacijom rada ove eminentne medicinske institucije i prodiskutuje o mogućim oblicima saradnje sa zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

 

 


 Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

15. mart 2019.

  Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, koji će trajati od 13. marta do 01. aprila 2019. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri priajvljivanja mogu se pronaći na linku: http://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu/ 


 Izložba Etnografskog muzeja iz Beograda

februar 2019.

 

      

Na poziv Srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Hamburga, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata RS u Hamburgu i srpske crkvene opštine u Hamburgu, u prostorijama Hrama svetog Argangela Mihajla u Hamburgu održana je izložba Etnografskog muzeja iz Beograda “Narodna kultura Srba u 19. i 20. Veku” kao i radionice za decu i mlade “Dete i tradicija”.

Panoi sa fotografijama eksponata Etnografskog muzeja dočarali su svakodnevni život srpskog naroda u 19. i 20. veku, a na radionicama “Dete i tradicija” deci je bilo prikazano kako su izgledale i kako su bile uredjene kuće na selu i kuce u gradu tokom 19. veka, kako su se ljudi oblačili, od kojih se materijala pravila odeća i kako se ukrašavala.

Izložba je otvorena 08. Februara obraćanjem konzula Lidija Ivanovič, nastavnice Dragane Rašuo, predsednika Saveta roditelja i direktorke Etnografskog muzeja, Tijane Čolak-Antić Popović, uz program koji su izveli učenici dopunske škole na srpskom jeziku i folklorno društvo „Mladost“ iz Hamburga. Pored učenika dopunske škole i njihovih roditelja, koji su bili najbrojniji posetioci i kojima je ova izložba prvenstveno namenjena, takođe su prisustvovali i drugi predstavnici srpske dijaspore, crkvene opštine, kao i kolektiv Generalnog konzulata u Hamburgu. Radionicama su prisustvovali i đaci Srpske dopunske škole iz Bremena sa svojom nastavnicom Milicom Stanković.


 PROSLAVA SVETOG SAVE – BREMEN

27. januar 2019.

     

Đaci srpske dopunske škole „Sveti Sava“ iz Bremena, povodom obeležavanja školske slave, održali su  27. januara, svečanu akademiju u prostorijama hrama Svetog Georgija u Bremenu. Pred velikim brojem roditelja i drugih gostiju, đaci su izveli program koji su pripremili sa svojom nastavnicom Milicom Stanković.  Nakon održanog programa izabrani su najuspešniji crteži i đacima su podeljeni prigodni pokloni. Prisutne je pozdravila i đacima čestitala slavu konzul Lidija Ivanović. 


 PROSLAVA SVETOG SAVE – HAMBURG

26. januar 2019.

      

Povodom obeležavanja školske slave Svetog Save đaci srpske dopunske škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Hamburgu održali su, 26. jaunara, Svečanu priredbu u hramu Svetog Arhangela Mihajla. Priredbi koju je pripremila i vodila nastavnica Dragana Rašuo, pored velikog broja dece, roditelja i drugih gostiju prisustvovali su predstavnici Generalnog konzulata, Školskog odbora, Crkvene opštine. Prisutne je ispred Generalnog konzulata pozdravila i đacima čestitala slavu konzul Lidija Ivanović.

Nakon održanog programa đacima su podeljeni prigodni pokloni i izabrani najuspešniji crteži, a druženje se nastavilo u prostorijama crvkenog doma.


 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLJANE SV. KITS I NEVIS I REPUBLIKE PALAU

25. januar 2019.

     

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u priodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 25.01.2019.godine.


 Novogodišnji prijem u Hamburgu

21. januar 2019.

Predstavnici konzularnog kora i medjunarodnih organizacija sa sedištem u Hamburgu, kao i konzuli čije konzularno područje obuhvata Hamburg na novogodišnjem prijemu kod dr Petera Čenčera (Peter Tschentsche), predsednika Senata i Prvog gradonačelnika Slobodnog i Hanzeatskog grada Hamburga. 


 Novogodišnji prijem u Bremenu

16. januar 2019.

Generalni konzul Nataša Rašević zajedno sa predstavnicima konzularnog kora u Hamburgu na novogodišnjem prijemu kod dr Karsten Zilingom (Carsten Sieling), predsednikom Senata i gradonačelnikom Slobodnog i Hanzeatskog grada Bremena.


 Konkurs Ministarstva kulture i informisanja

Januar 2019.

    Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini, koji je otvoren do 1. marta 2019. godine.

Sve o Konkursu možete pogledati na ovom linku.


 Novogodišnji bazar u organizaciji srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj”

decembar 2018.

   

Srpska dopunska škola “Jovan Jovanović Zmaj” organizovala je i ove godine Novogodišnji bazar, u nedelju 16. decembra 2018. godine u prostorijama SPC.  Sredstva sakupljena prodajom zanimljivih dečijih rukotvorina kao i kolača koje su donirale vredne mame uplaćen je Narodnoj kuhinji na Kosovu i Metohiji Majka devet Jugovića. Manifestaciji je, pored velikog broja dece i roditelja, kao i baka i deka, koji su uživali u medjusobnom druženju, ispred Generalnog konzulata, prisustvovala konzul, Lidija Ivanović. 


 Vojna oficirska akademija u Hamburgu – informacioni dan o Srbiji

decembar 2018.

   

Na Vojnoj oficirskoj akademiji (Führungsakademie der Bundeswehr) u Hamburgu 4. decembra o.g. je održan Veliki informacioni dan posvećen Republici Srbiji, na kojem je polaznik Akademije, potpukovnik Velimir Mandić predstavio svoju zemlju dajući informacije o najbitnijim geografskim, istorijskim, političkim, ekonomskim i vojnim temama. Na koncizan i sveobuhvatan način, rečito i duhovito, potpukovnik Mandić je polaznicima akademije, među kojima su oficiri iz brojnih zemalja, ali i prisutnim visokim nemačkim oficirima, i drugim zvanicama iz političkog i društvenog života Hamburga predstavio Republiku Srbiju. Nakon predavanja, sliku Srbije upotpunio je i uspešan nastup dece iz Kultuno umetničkog društva Mladost iz Hamburga, koji su kraćim programom predstavili kolo kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Predavanju su, pored ostalih prisustvovali generalni konzul Nataša Rašević i konzul Lidija Ivanović, vojni ataše Dejan Cimbaljević iz Ambasade RS u Berlinu, kao i sveštenici SPC iz Hamburga, Siniša Vujasinović, Aleksa Milinković i đakon Milutin Marić.


 Upis u matične knjige u R. Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ

novembar 2018.

Obaveštavaju se državlјani Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših Republika SFRJ, a u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige Republike Srbije, bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u MKR u Republici Srbiji.

U protivnom, neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave ukoliko prilikom podnošenja zahteva budu prilagali izvode iz matične knjige rođenih koje su izdali organi iz bivših Republika SFRJ. 


 U Hamburgu održana medjunarodna konferencija “Inovirati, uskladiti i unaprediti” u organizaciji GCCCF

novembar 2018.

     

GCCCF – Global Clinical+Care Coordination Forum na čijem je čelu Ljubisav Matejević, organizacija koja se bavi holističkim pristupom neophodnih transformacija u pružanju zdravstvene zaštite organizovala je u novembru mesecu, u Hamburgu medjunarodnu konferenciju “Inovirati, uskladiti i unaprediti” (“Inovate, Orchestrate and Elevate”).

Konferencija je okupila stotinak predstavnika iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, SAD, Bahreina, UAE, Velike Britanije, Danske, Poljske, Slovačke, Italije, Rumunije, Litvanije, Rusije i Srbije, različitih instituta, organizacija i firmi koje se bave pružanjem usluga u oblasti unapredjenja i organizacije zdravstvene zaštite, kao i lekara. Kongresu prisustvovao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Rumunije, C. Grasu. Iz Republike Srbije prisustvovali prof D.Petrović I dr. I.Vučković sa Stomatološkeklinike u Nišu i dr. M.Vukićević sa KCS iz Beograd, kao I M.Jeftić, director IN2 Informatički inženjering iz Beograda. Skupu prisustvovala konzul Lidija Ivanović. Crkvena opština Hamburg proslavila Sabor svetog Arhangela Mihaila

25.11.2018

 

U nedelju 25. novembra 2018. godine Crkvena opština Hamburg je proslavila Sabor svetog Arhangela Mihaila svoju hramovnu slavu. Pred velikim brojem okupljenih vernika, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Diseldorfa i Nemačke gospodin Grigorije sa domaćinima, sveštenicima iz Hamburga, kao i sveštenicima iz Štutgarta, Beograda i Slankamena. Prisutni su, pored predstavnika Rimokatoličke i Evangelističke crkve, monsinjora Vilma Sandersa i pastorkinje Anete Rajmers Avenarius, bili i generalni konzul Republike Srbije u Hamburgu Nataša Rašević, konzul Lidija Ivanović i potpukovnik Velimir Mandić.


 Pozorišna predstava „Noć bogova“

23.11.2018

 

 

Pozorišna predstava „Noć bogova“ sa maestralnim Nebojšom Ilićem, Dejanom Lutkićem i Vojinom Ćetkovićem održana 23. novembra 2018. godine, u Hamburgu okupila je vise od 300 gledalaca, među kojima su bili i zaposleni u Generalnom konzulatu, sveštenici SPC, predstavnici Crkvene opštine i predstavnici Školskog odbora srpske dopunske škole.


 Parohija i Crkvena opština u Bremenu proslavila Đurđic

17.11.2018

        

 

 

Parohija i Crkvena opština u Bremenu, proslavila je 17. novembra 2017. godine prenos moštiju svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, hramovnu slavu. Prigodnim programom posvećenim svetitelju i svim stradalim u Velikom ratu, okićeni simbolom Natalijine ramonde, slavlje su uveličali đaci srpske dopunske škole iz Bremena. Svečanosti je prisustvovala konzul Lidija Ivanović.


 

 
 


Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

16.11.2018

  

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, konzul Lidija Ivanović je položila lovorov venac na centralnom vojnom groblju u Alftenu, koje se nalazi na području nekadašnjeg vojnog logora Zoltau u Donjoj Saksoniji. U ovom najvećem vojnom logoru u Nemačkoj u Prvom svetskom ratu, otvorenom 1915. godine, je bilo internirano oko 60.000 vojnih zarobljenika, i to uglavnom Francuza, Srba, Belgijanaca i Rusa. Na ovom vojnom groblju sahranjeno je 859 vojnih zarobljenika i to: 780 Rusa, 70 Srba, 5 Rumuna i 4 Portugalca. 


 SKUD "MLADOST" OBELEŽILO 45. GODINA POSTOJANJA

12.11.2018.

 

Celovečernjim koncertom pred velikim brojem posetilaca, 120 članova u 4 ansambla, Sportsko kulturno umetničko društvo „Mladost“ iz Hamburga obeležilo je, dana 10. Novembra 2018, jubilej 45. godina postojanja. Manifestaciji je prisustvovala konzul Lidija Ivanović. 


 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ANTIGVA I BARBUDA, GRENADA, KOMONVELT DOMINIKA I TRINIDAD I TOBAGO

05.11.2018.

   

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioci svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije" br. 81/2018 od 26. oktobra 2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigva i Barbuda, Grenada i Komonvelt Dominika. Za državljane Trinidad i Tobago Odluka je stupila na snagu 03. novembra 2018. godine.

Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 90 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije.


 Uvođenje viza za ulazak građana Srbije na teritoriju Irana

25.10.2018.

Odlukom vlade Islamske Republike Iran, a na osnovu reciprociteta, stavljena je van snage Odluka o bezviznom režimu za državljanje Republike Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25. oktobra 2018. godine i od tog trenutka državljanima Republike Srbije za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran potrebna je viza.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

16. oktobar 2018.

     Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09. 10. 2018. godine i stupa na snagu 17. 10. 2018. godine.

Od tog datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije, viza je potrebna. Inicijativa "Studiraj u Srbiji"

12.07.2018

     "Studiraj u Srbiji" je inicijativa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije koja za cilj ima promociju visokog obrazovanja u Srbiji stranim studentima.  Više informacija o Univerzitetima, fakultetima, studijskim programima i uslovima studiranja stranih studenata u Srbiji možete pronaći na sajtu StudyinSerbia.rsGOSTOVANJE POZORIŠTA “LEKTIRA” IZ BEOGRADA

02. jun 2018.

    

    

U Hamburgu je u subotu, 2, juna gostovalo pozorište “Lektira” iz Beograda, u organizaciji Saveta roditelja Srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj”, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Pozorišne predstave “Sebični berberin” za mlađi uzrast i “Jazavac pred sudom” za stariji uzrast, okupile su veliki broj dece ali i njihovih roditelja, koji su, uživali u ovom nesvakidašnjem kulturnom događaju i u medjusobnom druženju. I ovom prilikom organizovano je prikupljanje pomoći za naše državljane koji se leče na onkološkoj klinici u Flensburgu.

Manifestaciji je, ispred Generalnog konzulata, prisustvovala konzul, Lidija Ivanović.


 SRPSKA DOPUNSKA ŠKOLA U HAMBURGU ORGANIZOVALA KROS RTS

27. maj 2018.

     

               

 

 

 U Hamburgu, u organizaciji Saveta roditelja Srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj”, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve održan je tradicionalni kros RTS-a, u nedelju, 27. maja.

Manifestacija je okupila veliki broj dece i roditelja koji su, po predivnom vremenu u lepom ambijentu parka u Hornu, trčali i uživali u celodnevnom druženju.  Deca su se nadmetala u grupama prema uzrastu i polu, a takmičili su se i roditelji. I ovom prilikom, u skladu sa dosadašnjom praksom na manifestacijama koje organizuje Srpska dopunska škola prikupljena je i pomoć za naše državljane koji se leče na onkološkoj klinici u Flensburgu.

Manifestaciji je, ispred Generalnog konzulata, prisustvovala konzul, Lidija Ivanović.


 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

30. maj 2018.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdzan, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana u periodu od stoosamdeset (180) dana, od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.


 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI

30. maj 2018.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018.  godine.


 DUGA NOĆ KONZULATA

15. maj 2018.

     

 

Po šesti put za redom Generalni konzulat RS u Hamburgu je 15. maja uzeo učešće u Dugoj noći konzulata, zajedno sa još 29 generalnih konzulata i konzulata, četiri kulturno-informativne institucije, kao i Međunarodnim sudom za pomorsko pravo. Duga noć konzulata predstavlja svojevrsnu završnicu Nedelje Evrope, koja se svake godine u maju održava pod pokroviteljstvom Senata Slobodnog i Hanzeatskog Grada Hamburga.

Posetiocima Generalnog konzulatu tokom ove noći je folklorno društvo „Mladost“ iz Hamburga izvelo tradicionalne srpske igre, prikazani su kratki filmovi o turističkoj ponudi Srbije, deljeni turistički prospekti, a zahvaljujući donaciji srpske firme „Zlatiborac“ gostima su posluživani srpski specijaliteti.

Kao i ranijih godina posećenost i zainteresovanost za srpski konzulat je bila velika, i to ne samo među Nemcima, već i među drugim strancima u Hamburgu, kao i kolegama iz konzularnog kora.

 


DUGA NOĆ KONZULATA

11. maj 2018.

       

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu će 15. maja 2018. godine po šesti  put uzeti učešće u manifestaciji pod nazivom "Duga noć konzulata", koju organizuje Senat Slobodnog i Hanzeatskog Grada Hamburga. Ova manifestacija održava se već sedmi put za redom, a vezana je za obeležavanje Dana Evrope u Hamburgu. Pored Generalnog konzulata Republike Srbije u Dugoj noći konzulata  od 18,00 do 22,00 časa za posetioce su simbolično "otvorili svoja vrata" još 34 generalna konzulata, konzulata i kulturno-informativne institucije sa sedištem u Hamburgu.

Najsrdačnije pozivamo sve zainteresovane da nas posete tokom Duge noći konzulata. Pružićemo korisne informacije i odgovoriti na sva pitanja vezana za rad Generalnog konzulata, delićemo turističko-informativni materijal o Republici Srbiji, uživati u folklornim igrama iz Srbije, poslužićemo srpske specijalitete a, najviše od svega želimo da u prijatnom društvu sa posetiocima provedemo jedno lepo veče.

DOBRO NAM DOŠLI   


 Program „Migracije za razvoj“

09. maj 2018 

   Centar za internacionalne migracije i razvoj (CIM) i ove godine poziva studente, apsovente i zaposlene iz Srbije na seminar “ Profesionalne perspektive u Nemačkoj i Srbiji” koji će se u održati od 26.-27. maja 2018. godine u Berlinu.

Centar za internacionalne migracije i razvoj želi da stručnjacima iz balkanskog regiona, koji su svoje znanje stekli u Nemačkoj, pomogne prilikom povratka u domovinu odnosno prilikom kratkotrajnih zaposlenja: kroz savetovanja, posredovanjem u zaposenju i finansijskim subvencijama, kako bi razmenom stečenog know-how dali doprinos u razvoju regiona. Pored toga CIM migrantskim organizacijama daje podršku i u sprovođenju neprofitnih projekata u regionu. Istovremeno CIM pruža karijerno savetovanje i za prvo zaposlenje u Nemačkoj.  Seminar traje dva dana, troškove puta i noćenja u potpunosti snosi CIM.

Detaljnije informacije možete pogledati na sajtu Centra za internacionalne migracije i razvoj (CIM) www.cimonline.de/en/html/index.html
 Obeležavanje 73. godišnjice od oslobođenja logora ratnih zarobljenika Sandbostel

29. april 2018.

     U nedelju 29. aprila 2018. godine obeležena je 73. godišnjica od oslobođenja logora ratnih zarobljenika Sandbostel u Donjoj Saksoniji, a generalni konzul Nataša Rašević je tim povodom položila venac na spomenik žrtvama.
     Sandbostel je bio jedan od najvećih logora za ratne zarobljenike u severnoj Nemačkoj u kom je u periodu od 1939. godine do 1945. godine bilo preko 313.000 ratnih zarobljenika, interniraca, a pred kraj i oko 9.500 zatvorenika iz koncetracionih logora pripadnika oko 50 nacionalnosti (Poljaci, Francuzi, Rusi, Srbi, Crnogorci, Englezi, Italijani i dr.). U ovom logoru je bilo registrovano više od 23.000 ratnih vojnih zarobljenika iz Jugoslavije, a činili su ih najvećim delom Srbi i Crnogorci. Na groblju je sahranjeno oko 100 srpskih vojnih zarobljenika.
     Vence su položili savezni ministar za kulturu Donje Saksonije, predstavnici lokalnih vlasti, generalni konzuli Francuske i Srbije i konzuli Rusije, Poljske i Ukrajine. Pomenu su prisustvovali predstavnici više verskih zajednica, članovi porodica preživelih, logoraši iz nekoliko zemalja i drugi predstavnici.


 Vojno oficirska akademija u Hamburgu

17. april 2018.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Vojnoj oficirskoj akademiji u Hamburgu 17. aprila je održan Deveti regionalni dan posvećen jugoistočnoj Evropi, na kom su polaznici Akademije, oficiri iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine široj publici predstavili svoje zemlje informišući ih o najbitnijim geografskim, istorijskim, političkim, ekonomskim i vojnim temama. Nakon toga su u podijumskoj diskusiji odgovarali na pitanja prisutnih. Pored polaznika akademije, među kojima su oficiri iz brojnih zemalja, prisustvovali su i visoki nemački oficiri, vojni atašei i druge zvanice. Srbiju je uspešno predstavio potpukovnik Milan Krtinić, a prisustvovali su generalni konzul Nataša Rašević i konzul Lidija Ivanović, kao i vojni ataše Dejan Cimbaljević iz Ambasade RS u Berlinu i potpukovnik Velimir Mandić, koji će naredne školske godine započeti školovanje na ovoj vojnoj akademiji. 


 KONKURS za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu i Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

17. april 2018.  

   Obaveštavamo vas da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo i objavilo, 16. aprila 2018, na sajtu njihovog Ministarstva i u dnevnom listu "Alo", Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, kao i Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vasnitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu raspisuje za angažovanje nastavnika, koji ispunjava posebne uslove predviđene odredbama Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, u sledećim državama: SR Nemačka (pet nastavnika); Švajcarska (šest nastavnika); Italija (jedan nastavnik); Velika Britanija (London - jedan nastavnik). Prijave sa potrebnom dokumentacijom kandidati mogu poslati do 30. aprila 2018. godine, na sledeću adresu: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, sa naznakom: Prijava na konkurs - izbor nastavnika za rad u inostranstvu. Tekst konkursa

Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu raspisan je za angažovanje koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u SR Nemačkoj. Prijave sa potrebnom dokumentacijom kandidati mogu poslati do 30. aprila 2018. godine, na sledeću adresu: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, sa naznakom: Prijava na konkurs - izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Tekst konkursa

Detaljnije informacije i uslove konkursa možete pogledati na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: http://www.mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/o-konkursi/


 VLADA SENT VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE

13. mart 2018.

   Vlada Sent Vinsenta i Grenadina je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina, do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21. februara 2018. godine.

 

 

 


 VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

13. mart 2018.

   „Vlada Republike Kolumbije je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Republike Kolumbije, do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj  godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine.

 

 


 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

13. mart 2018.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br.18/2018 od 09. marta 2018. godine i stupila je na snagu 09. marta 2018. godine.

 


 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ČETIRI (4) DRŽAVE REGIONA KARIBA I DVE (2) DRŽAVE REGIONA LATINSKE AMERIKE

12. februar 2018.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 06. februara 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.10/2018 od 07. februara 2018. godine i stupa na snagu 15. februara 2018. godine.


 Obeležavanja Svetog Save

03. februar 2018

HAMBURG

   Srpska dopunska škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Hamburga je 27. januara u hramu svetog arhangela Mihajla u Hamburgu održala svečanu priredbu povodom obeležavanja Svetog Save, kojoj je prisustvovao veliki broj dece i naših građana, a koje je ispred generalnog konzulata pozdravila konzul Lidija Ivanović. 

BREMEN

   Srpska dopunska škola „Sveti Sava“ iz Berena je 02. februara 2018. godine po 15 put održala svetosavsku proslavu u prostorijama hrama Svetog Georgija, a učenike, njihove roditelje i goste su pozdravili protojerej bremenske crkvene opštine Saša Momirović i generalni konzul Nataša Rašević.

 

 

 

 

 


 Stupio je na snagu sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

01. februar 2018.

   Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Beogradu, 10. novembra 2016. godine, stupio je na snagu 17. januara 2018. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji države druge strane, u periodu do devedeset (90) dana od datuma ulaska.
 


 Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša

04. januar 2018.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.119/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.


 Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša

14. decembar 2017.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br. 111/2017 od 11. 12. 2017. godine i stupa na snagu 19. 12. 2017. godine.


 Zvanična poseta Državnoj kancelariji Šlezvig Holštajn

06. decembar 2017

   Generalni konzul Nataša Rašević je 23. novembra 2017. godine bila u prvoj zvaničnoj poseti Državnoj kancelariji Šlezvig Holštajna, a primio ju je Dirk Šreder, državni sekretar i šef državne kancelarije pokrajine Šlezvig– Holštajn.

Razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi, na kraju kog se generalni konzul upisala u zlatnu knjigu Šlezvig-Holštajna i na poklon dobila monografiju o najsevernijoj nemačkoj pokrajini.

 

  ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

28. novembar 2017.

   Vlada Islamske Republike Iran je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine. 

 


 Književno veče sa Draganom Velikićem u Hamburgu

14. novembar 2017.

Na Institutu za slavistiku Univerziteta u Hamburgu 14. novembra 2017. godine održano je književno veče sa piscem Draganom Velikićem, čiji su romani prevedeni na šesnaest jezika, a deset njegovih romana je do sada prevedeno na nemački jezik. Ovo veče je bilo posvećeno razgovoru o njegov poslednjem roman „Islednik“ koji je nedavno preveden na nemački jezik, ali i ostalom književnom opusu ovog umetnika, kao i njegovom umetničkom i diplomatskom radu.

Književno veče je otvorio i gosta pozdravio i predstavio prof. Dr Robert Hodel, šef katedre za slavistiku. Razgovor sa piscem je trajao nekoliko sati, a pored studenata slavistike, veći deo publike su činili Nemci, kao i pojedinci iz srpske dijaspore. Ispred Generalnog konzulata, književnoj večeri je prisustvovala generalni konzul Nataša Rašević. 

 

 


 Izložba Muzeja Vuka i Dositeja u Hamburgu od 10. do 12. novembra 2017.

12. novembar 2017.

               

Srpska dopunska škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Hamburga, uz podršku Generalnog konzulata RS u Hamburgu i srpske crkvene opštine u Hamburgu, organizovala je dokumentarnu izložbu Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda, u periodu od 10. do 12. novembra 2017. godine u Hramu svetog arhangela Mihajla u Hamburgu.

Izložba je održana pod nazivom „Jezik je hranitelj naroda“ i sastojala se od dvadeset panoa sa tekstovima i fotografijama koji dočaravaju život i rad Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića. Posetioci izložbe su pored fotografija njihovih knjiga, pisama, ličnih predmeta, imali priliku da prisustvuju radionicama za decu, kao i predavanju za odrasle, sa posebnim osvrtom na vezu ova dva velikana sa nemačkim govornim područjem i prijateljstvom sa braćom Grim i Johanom Volfgangom Geteom.

Izložba je otvorena 10. novembra 2017. godine obraćanjem predstavnika Muzeja Vuka i Dositeja, kao i predsednika Saveta roditelja, uz program koji su izveli učenici dopunske škole na srpskom jeziku i folklorno društvo „Mladost“ iz Hamburga. Pored učenika dopunske škole i njihovih roditelja, koji su bili najbrojniji posetioci i kojima je ova izložba prvenstveno namenjena, takođe su prisustvovali i drugi predstavnici srpske dijaspore, crkvene opštine, kao i kolektiv Generalnog konzulata u Hamburgu. 


 Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar 2017.

11. novembar 2017.

Generalni konzul Nataša Rašević, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položila je lovorov venac na centralnom vojnom groblju u Alftenu, koje se nalazi na području nekadašnjeg vojnog logora Zoltau u Donjoj Saksoniji. U ovom najvećem vojnom logoru u Nemačkoj u Prvom svetskom ratu, otvorenom 1915. godine, je bilo internirano oko 60.000 vojnih zarobljenika, i to uglavnom Francuza, Srba, Belgijanaca i Rusa.

Na vojnom groblju u Alftenu je sahranjeno 859 vojnih zarobljenika i to: 780 Rusa, 70 Srba, 5 Rumuna i 4 Portugalca. Ne zna se tačan uzrok smrti, ali se pretpostavlja da su bili žrtve španskog gripa, koji je u to vreme harao Nemačkom. Odluka o ukidanju viza za državljane R. Indonezije, nosioce običnih pasoša

10. oktobar 2017.

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.  Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br. 090/2017 od  06. 10. 2017. godine i stupa na snagu 14. 10. 2017. godine. Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije i IR Iran, nosioce običnih pasoša

04. septembar 2017.

     

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša i Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Na osnovu ovih odluka nosioci običnih pasoša iz R. Indije i IR Irana mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluke su objavljene u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25. avgusta 2017. godine i stupaju na snagu od 02. septembra 2017. godine. 


 Bucerius Law School

29. avgust 2017.

   Na privatnom pravnom fakultetu „Bucerius Law School“ u Hamburgu je 29. avgusta o. g. održana svečana ceremonija dodele diploma polaznicima master studija za pravo i biznis. Polaznici ovog jednogodišnjeg postdiplomskog programa su iz 29 zemlje, a među njima je bila i Višnja Mrdović, postdiplomac iz Srbije, koja je u okviru svojih postdiplomskih studija obavila dvomesečnu praksu u Generalnom konzulatu RS u Hamburgu.

Istovremeno sa dodelom diploma generaciji 2016/2017, predstavljeni su polaznici iz 23 različite zemlje za narednu školsku godinu 2017/2018, među kojima su i dve polaznice iz Srbije. 

Ovo je četvrta godina za redom da na ovom pravnom fakultetu postdiplomske studije upisuju polaznici iz Srbije. Kao i ranijih godina, generalni konzul je prisustvovala svečanoj ceremoniji dodele diploma.  


 Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila Superkup u Hamburgu

21. avgust 2017.g.

    U okviru svojih priprema za Evropsko prvenstvo u košarci u Istanbulu u septembru o.g. košarkaška reprezentacija Srbije je učestvovala na međunarodnom Superkup turniru u Hamburgu koji se održao od 18. do 20. avgusta 2017. g. Košarkaški Srbije su izvrsnom igrom osvojili Superkup, pobedivši reprezentacije Poljske, Nemačke i Rusije. Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu je, osim logističke podrške reprezentaciji, pružio i punu podršku sa tribina zajedno sa brojnim navijačima iz dijaspore. Sve utakmice su bile jako posećene, a posebno utakmica Nemačka-Srbija na kojoj je bilo 3.300 gledalaca.


 Prezentacija Republike Srbije u Trgovinskoj komori Hamburga

27. jun 2017.

Na poziv Trgovinske komore Hamburga, generalni konzul Nataša Rašević je 27. juna o.g. učestvovala u zasedanju Radne grupe za istočnu Evropu, savetodavnog tela u okviru Trgovinske komore Hamburga. U zasedanju su učestvovali članovi radne grupe -privrednici Hamburga iz raznih privrednih oblasti, predstavnik hamburškog ministarstva za privredu, saobraćaj i inovacije i predstavnica Komiteta za razvoj investicija Moskovske trgovinske i industrijske komore. Kao gosti-predavači pozvani su generalni konzuli Ukrajine i Srbije, ekonomski savetnik iz Ambasade Poljske u Berlinu i predsednik Nemačko-albansko privrednog društva.

Generalni konzul Nataša Rašević je u svojoj prezentaciji Srbije nastojala da učesnicima približi najvažnije aspekte aktuelne političke i ekonomske situacije, kao i strateške prioritete zemlje. Akcenat je bio na ekonomskim i privrednim kretanjima, kao i na oblastima u kojima Srbija može da bude interesantna stranim firmama.

Nakon izlaganja predstavnika Srbije, Ukrajine, Poljske i Albanije usledila je diskusija sa hamburškim privrednicima koji su pokazali interesovanje za privredna dešavanja u svakoj pojedinačnoj zemlji. 


 Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša-stupanje na snagu

31. jul 2017.

   Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Beogradu, 2. decembra 2015. godine, stupa na snagu 13. jula 2017. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države, u periodu do 90 dana od datuma ulaska.
 DUGA NOĆ KONZULATA

19. maj 2017.

 

    

Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu 16. maja 2017.godine po peti  put je uzeo učešće u manifestaciji pod nazivom Duga noć konzulata,  koju organizuje Senat Slobodnog i Hanzeatskog Grada Hamburga. Ova manifestacija održava se već šesti put za redom, a vezana je za obeležavanje Dana Evrope u Hamburgu. Pored Generalnog konzulata Republike Srbije u Dugoj noći konzulata  od 18,00 do 22,00 časa za posetioce su simbolično "otvorili svoja vrata" generalni konzulati i konzulati sledećih država: Egipta, Argentine, Belorusije, Bugarske, Bocvane, Čilea, Dominikanske Republike, Francuske, Grčke, Indije, Indonezije, Irana, Islanda, Italije, Kine, Kazahstana, Kirgistana, Koreje, Malija, Mongolije, Poljske, Portugala, Ruske Federacije, Španije, Tadžikistana, Turske, Tajlanda, Urugvaja, Velike Britanije, kao i Fondacija EU-Latinska Amarika i Karibi, Španski kulturni institut Servantes, Italijanski kulturni institut i Francuski institut u Hamburgu.
Prema našoj proceni ovogodišnja manifestacija privukla oko stotinak posetilaca, pretežno državljana Nemačke, ali i drugih stranaca, poput Italijana, Francuza, Turaka i drugih. Kao i prethodnih godina, među posetiocima je zapažen veliki broj mladih, učenika i studenata. Pored posluženja srpskim specijalitetima i pićima, posetioci su se posebno interesovali za turističku posetu Srbiji, sa pažnjom pratili turističke filmove o Srbiji koji su se neprestano prikazivali na monitoru i prikupljali izložene turističke prospekte. Takodje je bilo i drugih pitanja poput onih čime se bavi konzulat i kako se postaje konzul, a mnogi posetioci želeli su da vide i prostorije u koje ne zalaze stranke.
Učešće Generalnog konzulata u Dugoj noći konzulata izvodjenjem tradicionalnih srpskih igara je ulepšalo srpsko folklorno društvo »Mladost« iz Hamburga. Veliku čast svojom posetom pričinili su nam predstavnici Protokola hamburškog Senata i Instituta za stručno obrazovanje grada Hamburga. 


 Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša

18. maj 2017. 

   Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 11. maja 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.  Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 46/2017 od  12. 05. 2017. godine i stupa na snagu 20. 05. 2017. godine.


 72-godišnjica oslobađanja ratnih zarobljenika iz vojnog logora Zandbostel

29. april 2017.

   

Dana 29. aprila 2017. godine povodom 72-godišnjice oslobađanja ratnih zarobljenika iz vojnog logora Zandbostel generalni konzul Nataša Rašević i konzul Milorad Avramović su položili venac na jednom od najvećih severnonemačkih logora ratnih zarobljenika, u kojem je između 1939. do 1945. godine bilo preko 313.000 ratnih zarobljenika, interniraca, a pred kraj rata oko 9.500 zatvorenika iz koncetracionog logora iz više od 50 zemalja. Između 10 i 30 hiljada ratnih zarobljenika je umrlo i sahranjeno na groblju u logoru u Zandbostelu. 

Vence su položili predstavnik vlade pokrajine Donja Saksonija, gradonačelnik grada Zandbostel i zamenik gradonačelnika grada Bremerhafen, generalni konzul Holandije u Diseldorfu, predstavnici generalnih konzulata Rusije, Francuske, Poljske i Ukrajine.

Pomenu su prisustvovali i predstavnici opština Zandbostel i Bremerhafen, predstavnici više verskih zajednica, članovi porodica logoraša i drugi predstavnici.

U vojnom logoru Zandbostel je bilo oko 23.000 ratnih zarobljenika iz tadašnje Jugoslavije.   

Nakon polaganja venaca, predstavnici Genralnog konzulata RS u Hamburgu su se sreli sa praunucima Stojadinović Stanoja iz Paraćina, koji je sahranjen na ovom groblju.


 Obeležavanje 72. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora u Bergen – Belzenu

23. april 2017.

   

  U nedelju 23. aprila 2017. godine obeležena je 72. godišnjica od oslobođenja koncentracionog logora u Bergen – Belzenu. Predstavnici Generalnog konzulata RS u Hamburgu, generalni konzul Nataša Rašević i konzul Milorad Avramović su tim povodom položili venac na spomenik žrtvama.
   Vence su položili i potpredsednica Bundestaga, savezna ministarka za kulturu i medije, ministarka za kulturu Donje Saksonije, generalni konzul Rusije, predstavnici ambasada i konzulata Belorusije, Ukrajine, Poljske, Belgije, Turske.
   Pomenu su prisustvovali predstavnici više verskih zajednica, preživeli logoraši, članovi porodica i drugi predstavnici.
    Logor Bergen-Belzen je najpre bio lager za belgijske i francuske ratne zarobljenike da bi nakon napada Nemačke na Sovjetski savez ovde bili stacionirani ruski ratni zarobljenici i ratni zarobljenici iz drugih zemalja (od 1940 do 1945.). Do kraja rata oko 50.000 ruskih zarobljenika je umrlo od posledica gladi, iscrpljenosti i epidemije. U aprilu 1943. godine ovaj vojni logor postaje koncentracioni logor u koji su deportovani Jevreji, najpre radi moguće razmene za nemačke zarobljenika, a kasnije i iz drugih koncetracionih logora zbog njihove popunjenosti ili zatvaranja. U koncentracionom logoru je od ukupno 120.000 zatvorenika iz cele Evrope oko 52.000 ubijeno ili umrlo neposredno po oslobođenju logora od posledica užasno nehumanog tretmana u koncetracionom logoru.


 Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen - obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

24. mart 2017. - Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.

Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.

dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

Konkurs možete pogledati ovde.IZBORI 2017

23. mart 2017.  - Obaveštenje o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila o.g, možete pogledati ovde

   

 


Opširnije...
POZIV ZA PRIJAVU POTRAŽIVANJA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE

03. mart 2017. -  Ministarstvo finansija - Uprava za javni dug, na osnovu člana 10. stav 1. Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ ("Službeni glasnik RS", broj 108116), poziva državljane bivših republika SFRJ, koji su do 27. aprila 1992. godine deviznu štednju položili kod banaka sa sedištem na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, kao i državljane Republike Srbije, koji su do 27. aprila 1992. godine deviznu štednju položili kod filijala banaka sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, a koje su se nalazile na teritorijama bivših republika SFRJ, da prijave svoja potraživanja.

Prijava potraživanja može se poslati putem pošte na adresu: Republika Srbija, Ministarstvo finansija - Uprava za javni dug, Sremska 3-5, Poštanski pregradak: 570, 11000 Beograd 6, sa naznakom "Prijava potraživanja po osnovu devizne štednje", počev od dana objavljivanja ovog poziva.

Prijava potraživanja može se i neposredno predati od 6. marta 2017. godine na šalterima Ministarstva finansija - Uprave za javni dug (u daljem tekstu: Uprava), Sremska 3-5, Beograd, radnim danima od 08:00 do 16:00 časova.

Prijem prijava potraživanja može se zakazati preko brojeva telefona:
+381 11 2021 300; +381 11 2021 301.

Prijava potraživanja ne može se podneti elektronskim putem.

Detaljnije informacije možete pogledati ovde
 INTERNACIONALNI DANI RAZGOVORA

10. februar  -  Obaveštavamo da će se održati Međunarodni savetodavni dani, uz učešće eksperata - savetodavaca iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i nosilaca penzijskog osiguranja Savezne Republike Nemačke. Tom prilikom, predstavnici obe strane će primati zainteresovana lica, koja su se prethodno prijavila, i davati im potrebna obaveštenja i savete u vezi sa njihovim pravima u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja primenom Sporazuma između SFR Jugoslavije i Savezne Republike Nemačke o socijalnom obezbeđenju.

Međunarodni savetodavni dani u Nemačkoj održaće se u Hamburgu, 22. i 23. marta 2017. godine, u prostorijama Nemačkog penzijskog osiguranja, Službe za informacije i savetovanje (Auskunfts-und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Millerntorplatz 1, 20359 Hamburg).

 15. januar - SPORAZUM IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE KINE O MEĐUSOBNOM UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, koji je potpisan u Rigi, 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani Republike Srbije i državljani Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.Novi Sporazum MSP - MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

05. oktobar - Ministarstvo spoljnih poslova i Ministrarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije potpisali su novi Sporazum o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Sporazum možete preuzeti ovde.DUGA NOĆ KONZULATA

  

  

 

 

 

 

 

30. maj 2016. Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu 26. maja 2016.godine po četvrti  put je uzeo učešće u manifestaciji pod nazivom Duga noć konzulata,  koju organizuje Senat Slobodnog i Hanzeatskog Grada Hamburga. Ova manifestacija održava se već peti put za redom, a vezana je za obeležavanje Dana Evrope u Hamburgu. Pored Generalnog konzulata Republike Srbije u Dugoj noći konzulata  od  18,00 do 22,00 časa za posetioce su simbolično "otvorili svoja vrata" generalni konzulati  i konzulati sledećih država: Belorusije, Bugarske, Čilea, Grčke, Indonezije, Irana, Islanda, Italije, Kine, Letonije, Meksika, Mongolije, Novog Zelanda,  Poljske, Portugala, Ruske Federacije, Španije, Tadžikistana, Turske, Ukrajine, Urugvaja, kao i Evropsko-mediteransko-arapsko udruženje, Fondacija EU-Latinska Amarika i Karibi, Španski kulturni institut Servantes, Italijanski kulturni institut i Konfučijev institut na Univerzitetu u Hamburgu.


Opširnije...
Zašto je Kosovo nepodobno za članstvo u UNESCO?


Opširnije...
DANI SRPSKE LITERATURE - HAMBURG 2015Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. oktobra 2014. godine usvojila Odluku o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Belitanije i ostalih država članica Evropske unije, ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koje imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovom odlukom, koja je stupila na snagu 08. novembra 2014. godine, pomenute kategorije stranih državljana mogu bez viza ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka mora biti usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Nosioci putnih dokumenata izdatih u skladu sa medjunarodnim konvencijama (Travel Document, Fremden Pass) moraju posedovati vizu za ulazak u Republiku Srbiju.

 Slanje/prijem novca preko Pošta Srbije

Slanje / prijem novca preko JP Pošta Srbije za Francusku, Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju i Crnu Goru.

 

 


Opširnije...
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja, koji je sačinjen u Bukureštu 23. decembra 2014. godine, stupa na snagu 6. avgusta 2015. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu do 90 dana, u okviru perioda od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Državljani pomenutih zemalja, nosioci svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa medjunarodnim konvencijama, mogu, bez viza, ulaziti u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje ostale smetnje iz člana 11. Zakona o strancima i boraviti najduže 90 dana u periodu od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.

Odluka stupa na snagu 30. juna 2015.godine.


Opširnije...
OGLAS ZA PRUŽANJE USLUGA U CILJU OTUĐENJA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENJA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NJUJORKU (SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

04. novembar - Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ“) – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti(1):

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.

TENDERER INFORMATION SHEET

TENDER BOND (GUARANTEE)

PERFORMANCE BOND (GUARANTEE)


Opširnije...
Servis za brze odgovore

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je osnovala Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole  i druga prosvetna pitanja).

Pitanja se mogu postaviti:

  • elektronskim putem (sajt Kancelarije: www.dijaspora.gov.rs)
  • putem telefona (broj 00381 11 3202 937)
  • i ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09,00 do 16,00 časova


Program učenja srpskog jezika na daljinu

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru Centra za srpski  kao strani jezik, pokrenut je program učenja srpskog jezika na daljinu. Centar za srpski kao strani jezik ima dugu tradiciju u podučavanju stranih studenata, a diplome koje polaznici dobijaju po završetku kursa međunarodno su priznate. Pored nastave jezika, polaznici se upoznaju i sa osnovama srpske kulture i istorije. Ovaj kurs do sada je bio namenjen prevashodno stranim studentima i stranim državljanima koji nastavu pohađaju u samom centru. Uvođenjem programa za učenje na daljinu, ovaj kvalitetno osmišljeni kurs postao je dostupan i srpskoj dijaspori, studentima slavistike u inostranstvu, kao i svima koji su zainteresovani za učenje srpskog jezika.

Detaljnije informacije o programu dostupne su na sajtu www.learnserbian.fil.bg.ac.rsObavljanje stručne prakse u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu

Na osnovu Pravilnika o obavljanju stručne prakse u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je stupio na snagu 06. decembra 2013. godine stručnu praksu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima  Republike Srbije mogu obavljati punoletni, poslovno sposobni, državljani Republike Srbije i to studenti osnovnih studija, diplomci i studenti poslediplomskih studija koji nisu u stalnom radnom odnosu. Stručnu praksu ne može obavljati lice koje ima bezbednosne smetnje, pravosnažno osuđeno lice, kao ni lice protiv koga se vodi krivični postupak.

Lice koja obavlja stručnu praksu, po pravilu, nema pravo na novčanu naknadu ili drugu imovinsku korist. Diplomatsko-konzularno predsdtavništvo ne snosi putne troškove, troškove osguranja, zdravstvene zaštite, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse. Stručna praksa traje najmanje dve nedelje a najduže šest meseci.

Sva pitanja koja se tiču obavljanja stručne prakse predmet su posebnog ugovora.

Ukoliko lice želi obavljanje stručne prakse u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije molbu podnosi željenom predstavništvu najmanje dva meseca pre planiranog početka prakse. Molba mora da sadrži prijavu na posebnom obrascu, fotokopiju pasoša Republike Srbije, biografiju  i saglasnost za bezbednosnu proveru. Zainteresovanima za obavljanje prakse Generalni konzulat u Hamburgu dostaviće obrazac prijave i saglasnosti za bezbednosnu proveru. Generalni konzul obavlja razgovor sa kandidatom, pre nego što se njegova molba i ostala dokumentacija dostave Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova radi sprovođenja dalje procedure.

Odluku o tome da li je molba kandidata za obavljanje stručne prakse u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije usvojena ili ne, donosi ministar spoljnih poslova ili lice koje on ovlasti. Kandidat za obavljanje stručne prakse obaveštava se u pisanoj formi o odluci po njegovoj molbi. Ukoliko je kandidat odbijen iz bezbednosnih razloga, može u roku od šest meseci od prijema obaveštenja ponovo podneti zahtev za obavljanje stručne prakse. Na kraju obavljene prakse Ministarstvo spoljnih poslova izdaje odgovarajuću potvrdu.  Vesti
Ministar zdravlja R. Srbije u poseti Univerzitetskoj klinici Šlezvig Holštajn u Libeku
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu
Izložba Etnografskog muzeja iz Beograda
PROSLAVA SVETOG SAVE – BREMEN
PROSLAVA SVETOG SAVE – HAMBURG
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLJANE SV. KITS I NEVIS I REPUBLIKE PALAU
Novogodišnji prijem u Hamburgu
Novogodišnji prijem u Bremenu
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Novogodišnji bazar u organizaciji srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj”
Vojna oficirska akademija u Hamburgu – informacioni dan o Srbiji
Upis u matične knjige u R. Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ
U Hamburgu održana medjunarodna konferencija “Inovirati, uskladiti i unaprediti” u organizaciji GCCCF
Crkvena opština Hamburg proslavila Sabor svetog Arhangela Mihaila
Pozorišna predstava „Noć bogova“
Parohija i Crkvena opština u Bremenu proslavila Đurđic
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
SKUD "MLADOST" OBELEŽILO 45. GODINA POSTOJANJA
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ANTIGVA I BARBUDA, GRENADA, KOMONVELT DOMINIKA I TRINIDAD I TOBAGO
Uvođenje viza za ulazak građana Srbije na teritoriju Irana
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Inicijativa "Studiraj u Srbiji"
GOSTOVANJE POZORIŠTA “LEKTIRA” IZ BEOGRADA
SRPSKA DOPUNSKA ŠKOLA U HAMBURGU ORGANIZOVALA KROS RTS
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI
DUGA NOĆ KONZULATA
DUGA NOĆ KONZULATA
Program „Migracije za razvoj“
Obeležavanje 73. godišnjice od oslobođenja logora ratnih zarobljenika Sandbostel
Vojno oficirska akademija u Hamburgu
KONKURS za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu i Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
VLADA SENT VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE
VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ČETIRI (4) DRŽAVE REGIONA KARIBA I DVE (2) DRŽAVE REGIONA LATINSKE AMERIKE
Obeležavanja Svetog Save
Stupio je na snagu sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
Zvanična poseta Državnoj kancelariji Šlezvig Holštajn
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Književno veče sa Draganom Velikićem u Hamburgu
Izložba Muzeja Vuka i Dositeja u Hamburgu od 10. do 12. novembra 2017.
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar 2017.
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Indonezije, nosioce običnih pasoša
Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije i IR Iran, nosioce običnih pasoša
Bucerius Law School
Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila Superkup u Hamburgu
Prezentacija Republike Srbije u Trgovinskoj komori Hamburga
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša-stupanje na snagu
DUGA NOĆ KONZULATA
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša
72-godišnjica oslobađanja ratnih zarobljenika iz vojnog logora Zandbostel
Obeležavanje 72. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora u Bergen – Belzenu
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen - obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
IZBORI 2017
POZIV ZA PRIJAVU POTRAŽIVANJA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE
INTERNACIONALNI DANI RAZGOVORA
15. januar - SPORAZUM IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE KINE O MEĐUSOBNOM UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Novi Sporazum MSP - MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
DUGA NOĆ KONZULATA
Zašto je Kosovo nepodobno za članstvo u UNESCO?
DANI SRPSKE LITERATURE - HAMBURG 2015
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Slanje/prijem novca preko Pošta Srbije
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
OGLAS ZA PRUŽANJE USLUGA U CILJU OTUĐENJA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENJA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NJUJORKU (SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Servis za brze odgovore
Program učenja srpskog jezika na daljinu
Obavljanje stručne prakse u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu
Arhiva vesti